Fact Check: România NU va plăti facturile de utilități ale ucrainenilor

Fact Check

  • de: Jurnaliștii Lead Stories
Fact Check: România NU va plăti facturile de utilități ale ucrainenilor Nu plătește

Este adevărat că România va plăti facturile la utilități ale ucrainenilor? Nu, acest lucru nu este adevărat: nu există dovezi concrete, care să arate că guvernul român va plăti facturile la utilități ale Ucrainei. Asistența financiară cu privire la costurile pentru utilități ale Ucrainei vine de la organizații internaționale și diferite țări, prin intermediul diverselor pachete de ajutorare oferite țării, ca urmare a invaziei rusești demarate în februarie 2022.

Afirmația a apărut într-un videoclip (arhivat aici), publicat pe TikTok la data de 30 iunie 2024, cu următorul titlu:

Statul român le va plăti ucrainenilor și cheltuielile pentru utilități. Și noi românii vrem să ni se deconteze cheltuielile la utilități.

Așa arăta postarea pe TikTok la momentul redactării acestui material:

Screenshot 2024-07-03 at 16.19.12.png

(Sursa: captură de ecran TikTok făcută miercuri, 3 iulie 2024, ora 17:13:54 UTC)

De la invazia rusească, guvernul ucrainean a implementat subvenții și excepții pentru a ajuta gospodăriile cu facturile la utilități. Aceste subvenții sunt finanțate prin bugetul de stat ucrainean și prin sprijin internațional, nu direct de către guvernul român.

Conform rezoluției numărul 1405, din 29 decembrie 2023, guvernul Ucrainei a ridicat anumite condiții din moratoriul impus cu privire la interzicerea deconectării de la serviciile publice, ca penalizare pentru neplata utilităților.

De la impunerea rezoluției, moratoriul privind debranșarea utilităților se va aplica doar în teritoriile ocupate temporar și în zonele de luptă, iar lista acestor comunități va fi aprobată de Ministerul Reintegrării. Înainte, acest moratoriu se aplica întregii țări, interzicând, astfel, ca cei care nu-și plăteau utilitățile să fie deconectați de la servicii publice. Cu toate acestea, abonații nu vor fi deconectați de la serviciile de utilități din cauza datoriilor restante, în cazul în care imobilele acestora sunt deteriorate ca urmare a conflictului curent, conform site-ului Visit Ukraine. (arhivat aici)

Totodată, de la 1 iunie, 2024, costul energiei electrice a crescut în Ucraina (arhivat aici). Comisia Națională de Reglementare a Energiei și Utilităților (NEURC) a majorat prețurile maxime de plafon la energie electrică pentru întreprinderi. De asemenea, guvernul Ucrainei aproape că va dubla prețurile la energie electrică începând cu luna iunie, pentru a contribui la finanțarea reparațiilor la infrastructura energetică a țării, ca urmare a intensificării bombardamentelor rusești, au declarat oficialii. (arhivat aici)

Ministrul Energiei al Ucrainei, German Galushchenko, a declarat următoarele:

Creșterea tarifului este un pas dificil, dar necesar. Obiectivul este să nu rămânem fără energie și să menținem sistemul în loc

Guvernul ucrainean își canalizează majoritatea veniturilor înspre eforturile de apărare, bazându-se pe ajutorul financiar din partea aliaților occidentali pentru a-și putea acoperi cheltuielile sociale și umanitare.

Spre exemplu, proiectul PEACE al Băncii Mondiale sprijină guvernul ucrainean în menținerea serviciilor publice esențiale, inclusiv pensiile și programele sociale, care ajută indirect cetățenii să își gestioneze costurile cu utilitățile (arhivat aici). Grupul Băncii Mondiale a facilitat până acum peste 37,5 miliarde de dolari în finanțare de urgență în sprijinul poporului Ucrainei, inclusiv angajamente de la donatori din multiple țări occidentale. În iunie 2023, Banca Mondială a anunțat încă 1,765 miliarde de dolari pentru proiect (arhivat aici).

De asemenea, legea privind creditele suplimentare de securitate pentru Ucraina, aprobată de Congresul american în 2024, include prevederi pentru sprijinul economic acordat Ucrainei, în valoare de 60 de miliarde de dolari, care au ca scop acoperirea diferitelor cheltuieli publice (arhivat aici).

Despre noi

International Fact-Checking Organization EFCSN Meta Third-Party Fact Checker

Lead Stories este un site de fact-checking mereu în căutarea celor mai recente povești, imagini sau videoclipuri virale care sunt false, înșelătoare sau incorecte.
Ai văzut ceva? Spune-ne!.

Lead Stories este:


Cele mai citite

Cele mai recente

Distribuie părerea ta